Krakovský obwarzanek- moderní svačina ze 14. století

Krakov, to není jenom Wawel a Rynek Glowny, ale spousta místních dobrot. Pojďme si poodhalit něco málo o krakovském preclíku Obwarzanku.

Krakovský obwarzanek je jedna ze dvou pochoutek, který Polsku chrání i Evropská Unie. Jedná se o slaný preclík, který si v Krakově koupíte na každém rohu a cena je více, než příznivá! Většinou se pohybuje kolem 1.50 zl, v přepočtu necelých 10 Kč. Možná i díky ceně se jí často přezdívá „studentská večeře“. První zmínka o obwarzanku pochází ze 14. stol. a jeho obliba dodnes rozhodně neutrpěla- denně do ulic Krakova vyjíždí kolem 170 typicky modrých stánků a prodá se ho kolem 180 000 ks.

Jeho jméno odkazuje i na jeho přípravu- kynuté těsto se v připraveném tvaru nejprve vloží do vroucí vody a až poté, co vyplave, se dá péct. A jak tedy poznáme ten správný? Pečivo ve tvaru podobném preclíku musí mít v průměru 15-20 cm a vážit 80-120 g. Barva se smí pohybovat od světle zlatavé po světle hnědou a na lesklém povrchu by měly být vidět spirály. Posypaný bývá většinou mákem, hrubou solí nebo sezamem. Při zakousnutí do čerstvého je těsto uvnitř vláčné.

Pokud byste chtěli ochutnat, zde je recept. Potřebujete 500 g pšeničné mouky, 235 g mléka, 25 g cukru, 35 g másla, 10 g soli, 10 g droždí a 2 vejce. Z ingrediencí vytvoříte těsto, které necháte asi 1 h kynout. Poté ho rozdělíte na 14 ks, z každého vytvoříte na palec tlusté válečky a obtáčíte je tak dlouho, dokud Vám nevznikne prstenec. Ten vhodíte do vroucí vody, počkáte, až vyplave, posypete dle chuti a pečete asi 15-20 min. A nebo zajedete s námi do Krakova, protože ten pravý Obwarzanek Krakowski přece nesmí být vyrobený jinde!

Zpět

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace